Microsoft SideWinder X6 – testissä laadukas pelinäppäimistö

Microsoft tunnetaan parhaiten ohjelmistoistaan, mutta yhtiöllä on vahva tausta myös laitepuolella. Merkittävin redmondilaisten ponnistus laitemarkkinoilla on yhtiön Xbox 360 -pelikonsoli, mutta tarjolla on myös monia muita tuotteita. Tällä kertaa katsauksessa pelikäyttöön suunniteltu näppäimistö.

Microsoft on oheislaitevalmistajana kunnostautunut jo pian kahden vuosikymmenen ajan. Yhtiön ensimmäiset hiiret kun näkivät valonsa jo 90-luvun alkuvuosina. Myöhemmin valikoima on kasvanut, kun kaupoissa on nähty niin näppäimistöjä kuin peliohjaimiakin.

SideWinder X6 on mielenkiintoinen ja laadukas pelinäppäimistö, joka sijoittuu hinnaltaan alempaan keskiluokkaan. Noin 60 euron investoinnilla eteensä saa mustanpuhuvan näppäimistön, jonka merkittävin ero kilpailijoihin on irrotettava numeronäppäimistö.

Mekaanisesti näppäimistö on ensiluokkaista tekoa. Yli vuoden testirupeaman aikana kirjoituslaitetta on rääkätty pelaamisen lisäksi myös normaalilla kirjoittamisella. Kovuuden hakeminen arkipäivän tilanteissa on ShoutHillin tiimille kunnia-asia, joten näppäimistölle on satunnaisesti läikytelty myös kahvia ja esimerkiksi palautusjuomaa.

Ongelmia toiminnassa ei ole esiintynyt, mutta hieman yllättäen näppäimistön maalipinta alkaa näyttää ikääntymisen merkkejä. Eräiden nappuloiden päältä tumma väri on jo alkanut haalistua sormien ja näppäimien miljoonien yhteenottojen vuoksi.

Kirjoitusnäppäimistönä X6 on loistava. Näppäinten liikekaari on tarpeeksi pitkä sujuvaa kirjoitusta varten. Iskut ovat tarkkoja eikä virhelyöntejä juuri synny. Tuntuma on kokonaisuudessaan ensiluokkainen: pelikäytön lisäksi tällä näppäimistöllä kirjoittaa vaikka gradun.

Pelikäytössä Microsoftin näppäimistön valtteja ovat taustavalaisu sekä siirrettävä numeronäppäimistö. Ensiksi mainittu on ehdoton ominaisuus hämärässä tilassa ja helpottaa pelaamisen lisäksi myös tavallista kirjoitustyötä. Taustavalon voimakkuus on säädettävissä portaattomasti.

Numeroston irrotus tapahtuu helposti nykäisemällä se irti pienestä pidikkeestään ja liittämällä sen jälkeen toiselle puolelle kirjoitustasoa. Siirtomahdollisuus antaa pelaajalle mahdollisuuden muokata näppäimistöään huomattavasti monia kilpailijoita paremmin.

Puhtaasti pelikäyttöä ajatellen mukana on runsas joukko lisänäppäimiä, joiden avulla onnistuu esimerkiksi makrojen nauhoitus ja toisto. Makroilla voi automatisoida yhdessä näppäimistön mukana tulevan ohjelmiston kanssa joukon jatkuvasti toistuvia komentoja.

Arkipäiväistä tietokonekäyttöä helpottavat näppäimistöstä löytyvät medianäppäimet, joiden avulla onnistuu esimerkiksi mediasoittimen tai Spotifyn ohjaus. Äänenvoimakkuuden säätöön käytettävä säätöpyörä päihittää kilpailijoiden kahden nappulan ratkaisut äärimmäisen suurella erolla.

Kokonaisuutena Microsoft SideWinder X6 on loistava yleisnäppäimistö. Siinä on runsaasti pelaamista helpottavia ominaisuuksia, mutta hyvän tuntuman ansiosta myös kirjoittaminen ja tietokoneen normaalikäyttö sujuvat ongelmitta.

Näppäimistön ongelmat eivät liity huonoon toteutukseen, vaan pitempiaikaisen testirupeaman aikana kalvamaan ovat jääneet vain muutamat pikkupuutteet. Eräistä kilpailijoista löytyvät näppäimistön kyljestä esimerkiksi pari usb-paikkaa sekä omat kolonsa kuulokkeille ja mikrofonille. Näitä on X6:n omistajan turha kirjainlevystöltään etsiä. Vika ei ole suuren suuri, mutta toivottavasti nämä parannukset nähdään näppäimistö aikanaan lanseerattavassa seuraavassa sukupolvessa.

ShoutHill-blogi

ShoutHill käsittelee elämän hyvien juttujen koko kirjon. Tekniikasta digiviihteeseen ja saliohjelmista mobiilisoftiin, blogistimme jakavat vinkkejä mielenkiinnonkohteistaan.