Taidan hankkia ultrabookin – tiivis pikaopas ostajalle

Intel mainostaa ultrabookeja muotoilulla, flash-levyillä ja akkukestolla

Apple sen keksi, mutta Intel päätti hyötyä tilanteesta. Nyt puhutaan tietenkin ultrabook-tietokoneista, Intelin lanseeraamasta kannettavien tietokoneiden uudesta alaluokasta.

Ultrabook-koneet ovat kevyitä ja houkuttelevasti muotoiltuja tietokoneita. Siitä huolimatta laitteet sisältävät tehokkaan suorittimen ja usein myös rivakan flash-kiintolevyn. Kokonaisuutena tuloksena on pirteä kannettava, joka soveltuu moneen käyttöön.

Koska Ultrabook on Intelin brändi, ainoastaan yhtiön piirisarjaan ja suorittimeen perustuvat viralliset laitteet saadaan myydä ja markkinoida tällä nimellä. Esimerkiksi AMD:n siruun perustuva ohutkannettava saattaa olla ulkoasultaan samanlainen, mutta tiukasti rekisteröidyn brändin vuoksi se ei ole virallisesti ultrabook-laite.

Tällä hetkellä myynnissä olevista kannettavista suurin osa perustuu Intelin Sandy Bridge -siruihin. Tämän vuoksi kannettavan tietokoneen ostajan kannattaa pidätellä ostohalujaan kiivaasti: uuden laitteen ostossa ei tällä hetkellä ole mitään järkeä.

Ultrabookit perustuvat Intelin piireihin. Kuvassa Dell XPS -ultrabook

Syynä ovat Intelin lanseeraukset. Yhtiö esitteli huhtikuun lopussa uuden Ivy Bridge -sirusukupolven. Tuoreissa piireissä on käytetty uutta Tri-Gate-transistoritekniikkaa, jonka avulla sirujen virrantuottoa on saatu pudotettua merkittävästi. Samalla käyttöön on otettu uusi, huomattavasti tarkempi 22 nanometrin valmistustekniikka. Tuloksena ovat merkittävästi vähävirtaisemmat piirit, eli käytännössä paremmalla akkukestolla varustetut laitteet.

Uuden ultrabook-sukupolven hinnat ovat samaa sarjaa totutun kanssa, joten odottamalla saa samaan hintaan vähävirtaisemman ja kehittyneemmän laitteen. Odottavan aika on pitkä, mutta kovin kauaa ei tarvitse ostostaan odotella: malleja ovat esitelleet jo useat valmistajat ja laitemallien saatavuus parantuu jatkuvasti.

Maailmani rajat

Ultrabook-tietokoneet houkuttelevat käyttäjiä erityisesti houkuttelevalla muotoilulla. Laitteen ostajan kannalta on tärkeää tuntea laiteluokan rajat. Rivakan prosessorin ja nopean kiintolevyn lisäksi laitteen suorituskyky ei vastaa tehokannettavia, rivakoista pöytäkoneista puhumattakaan.

Ultrabook-omistajan kannattaa alusta alkaen suhtautua pelaamiseen kakaroiden touhuna: ultrabook-kannettava ei missään nimessä ole ideaalinen hankinta pc-pelaajalle. Syynä on erityisesti laitteiden heikko grafiikkasuorituskyky, sillä virransäästöllisistä syistä luokan laitteissa hyödynnetään Intelin suorittimeen integroituja näytönohjainpiirejä.

Ultrabookien muotoilu on houkutteleva. Kuvassa Asusin malli.

Uudet Ivy Bridge -piirit parantavat tilannetta. Intelin puheet ovat osoittautumassa todeksi: integroitu näytönohjain on tuntuvasti aiempaa sukupolvea tehokkaampi. Tästä huolimatta pelivääntöä piisaa lähinnä vanhoihin peleihin.

Onko valmistajalla väliä?

Tiukan konseptin takia Intel hallinnoin tuntuvaa osaa ultrabook-laitteiden piireistä. Käytännössä kaikki laitteet ovat teknisesti hyvin samankaltaisia, eikä valmistajalla ole väliä.

Tuotantopajaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota etupäässä laitteen muotoiluun. Ostosta suunnitellessa kannattaa valita etupäässä omaa silmää miellyttävä laite.

Kaikki ultrabookit muistuttavat teknisesti toisiaan

Teknisempi henkilö voi vertailla myös käytettävää piirimallia sekä mukaan lisättyä kiintolevyä. Akkukeston vuoksi kannattaa suosia flash-levyjä, joiden puutteena tosin on totuttua pienempi tallennuskapasiteetti. Intelin määritelmissä ultrabookit käyttävät flash-levyä, mutta osa valmistajista on tuonut markkinoille myös perinteisellä levyllä varustettuja laitteita.

Kotikäyttäjälle merkittävä seikka on myös laitteen takuu. Suuria eroja valmistajien välillä ei tässä suhteessa ole, mutta pakollisen vuoden sijaan kahteen vuoteen yltävä perustakuu kertoo aina jotain tuotteen laadusta.

Kohta halvemmalla?

Ultrabook-koneiden suosio on jäänyt odotuksista. Monet valmistajat ovat tänä vuonna kertoneet ettei myynti ole sujunut toivotusti. Syyksi on kerrottu laitteiden korkea hinta, jota ei voi pudottaa Intelin siruhintojen vuoksi. Valmistajat peräänkuuluttavat suoritinjätiltä nyt hintojen leikkausta.

Analyytikot laulavat samaa virttä. Hinta pitäisi saada alas jotta myynti sujuisi paremmin. Tulevaisuus näyttää, miten hintakehitys tulee kulkemaan. On mahdollista että valmistajien ja Intelin yhteistyössä saadaan loppuvuonna markkinoille edullisempia laitemalleja.

Valitettavasti yhtä mahdollista on myös se, ettei saada. Siksi laitetta tarvitsevan ostajan kannattaa tehdä hankintapäätös muiden seikkojen kuin mahdollisesti pian saatavilla olevien edullisempien mallien perusteella.

Tärkein ultrabook-ostajan päätös on se, haluaako muotoilun ja keveyden alttarille uhrata tiettyä määrää suorituskykyä. Mikäli viihdekäyttöä arvottaa korkealle, saa ultrabookin hinnalla tuntuvasti tehokkaamman, erillisnäytönohjaimella varustetun kannettavan. Sillä pelitkin pyörivät astetta paremmin.

ShoutHill-blogi

ShoutHill käsittelee elämän hyvien juttujen koko kirjon. Tekniikasta digiviihteeseen ja saliohjelmista mobiilisoftiin, blogistimme jakavat vinkkejä mielenkiinnonkohteistaan.