Konsolihistoria on epäonnistumisien historiaa

Kuva: J-P Kärnä

 

Pelikonsolien historia sisältää paljon surkeiden epäonnistumisien historiaa. Alalla on nähty monia suuria menestystarinoita, mutta yhtä myyntihittiä kohti mutaan ovat sortuneet monen valmistajan unelmat. ShoutHill tutki konsolisodan taistelukentille kaatuneita uhreja.

Konsoliliiketoiminnassa Nintendo on menestynyt vuosikymmenten saatossa hyvin. Menestyksestä huolimatta yhtiöllä on ollut omat sudenkuoppansa: menestys ei ole aina tullut helpolla ja mukaan mahtuu monia suorastaan flopeiksi kutsuttavia munauksia.

Nintendon menestystarinoihin kuuluvat tuoreimpana tuotoksena Nintendo Wii -konsoli. Ennen Wiitä yhtiö otti kuitenkin turpiinsa kuudennen sukupolven konsoleissa: GameCube jäi markkinaosuuksissa jopa Microsoftin ensimmäisen Xboxin taakse, vaikka ohjelmistoyhtiö saapui markkinoille täysin uutena haastajana.

Nintendon floppi

Yhtiön merkittävimpiin floppeihin kuuluu vuonna 1995 markkinoilla nähty Virtual Boy -laite. Konsoli oli todellisesti aikaansa edellä, sillä se tarjosi pelaajille syvyysvaikutelmatuen ja oli markkinoiden ensimmäinen 32-bittinen konsoli.

Tekniset hienoudet eivät menestystä tuoneet, sillä pelivalikoima ja käytettävyys olivat syvältä. Laitteeseen aikanaan tutustunut ShoutHillin vieraileva erikoisavustaja Ykä kiteytti laitteen menestysmahdollisuudet vertaamalla pelikokemusta kuumaan yöhön lihavan ja karvaisen sirkusnaisen kanssa: ei tunnu hyvältä, etoo ja kavereille ei ainakaan kehtaa kertoa. Lopulta laitteelle ilmestyi vain 22 peliä, eikä 770 000 kappaleeseen jäänyttä myyntiäkään voi suurena sukseena pitää.

Gameboy jyräsi kilpailijansa

Virtual Boy ei menestynyt, mutta käsikonsolipuolella Nintendon GameBoy-laitteet ovat olleet hurja menestys. Käsikonsolit nakertavat suosiota nykypäivänä, mutta haasteista huolimatta laitteille voinee ennustaa myyntiä jatkossakin.

Gameboyn menestys on tuhonnut monien muiden valmistajien haaveet kullasta ja kunniasta. Eräs Nintendon jalkoihin tallautunut kilpailija on Atari. Kultaisen kasarin konsolikeisari jäi jyrän alle vuosikymmenen lopulla, kun yhtiön Atari Lynx -käsikonsolin myynti hyytyi viiteen miljoonaan laitteeseen. Menestystä haittasi erityisesti muotoilu ja laitteen koko, eikä edes jälkikäteen esitelty Lynx II -malli auttanut ongelmaan. Konsoli löysi lopulta tiensä yllättävänkin harvaan kotiin, vaikka laite oli Gameboysta poiketen varustettu värinäytöllä.

Värikäsikonsolilla Nintendoa haastoi 1990-luvun alussa myös Sega: Atarin Lynxin tapaan Game Gearin kohtalona oli päätyä unholaan. Laite menestyi kuitenkin Lynxia paremmin, myynnin yltäessä jopa 11 miljoonaan kappaleeseen.

Keilaniemi työntää sormet sontaan

Suomalaisittain käsikonsolihistoriassa on yksi erittäin mielenkiintoinen virstanpylväs. Suuruutensa tunnoissa matkapuhelinvalmistaja Nokia toi 2003 markkinoille N-Gage -pelipuhelimen, jonka piti olla Gameboyhin verrattavissa oleva hitti. Nokia odotti laitteen myynnin sujuvan hyvin, sillä markkinointiin panostettiin paljon.

Rahaa paloi, mutta myyntiä ei tullut. Muistikortilla myytävien pelien ongelmaksi muodostuivat laitteen puutteet: pelin vaihtamiseksi täytyi irrottaa akku, ja puhelintoimintoa varten laitetta pidettiin korvalla sivuttain. Huvittava ominaisuus nousi puheenaiheeksi ympäri maailmaa. Nokia korjasi ongelman parannellussa GD-mallissa, mutta liian tarmokkaan ponnistuksen jälkeen pyyhkiminen ei enää auta: laitteen menestys jäi naurettavan heikoksi.

Kuva: Evan-Amos

Korkea hinta kusi nilkoille

Nintendon menestyksen edessä kaatui ysäribiittien soidessa myös Panasonic, jonka 3DO Interactive Multiplayer -konsoli jäi Super Nintendon ja Segan jalkoihin. Paremmin pelkällä 3DO -nimellä tunnettu konsoli on aikansa teknologinen helmi: ällistyttävä 12,5-megahertsinen RISC-suoritin oli 32-bittistä hottiskamaa. Valitettavasti ominaisuudet näkyivät hinnassa: lanseerausvuonna 1993 konsolista joutui maksamaan 599 dollaria.

Kova kilpailu ja korkea hinta olivat Panasonic kannalta huono kombo. Laitetta myytiin vain pari miljoonaa kappaletta. Laitteet katosivat nopeasti kauppojen hyllyiltä ja ovat nykyisin haluttu keräilykohde.

 

 

 

ShoutHill-blogi

ShoutHill käsittelee elämän hyvien juttujen koko kirjon. Tekniikasta digiviihteeseen ja saliohjelmista mobiilisoftiin, blogistimme jakavat vinkkejä mielenkiinnonkohteistaan.