Virtapiuhan varassa – tilitystä älypuhelinkäyttäjän arjesta

Matkapuhelimet saapuivat kuin varkain lamasta toipuvaan ysärisuomeen. Kotimaisen matkapuhelinvalmistajan menestyksen myötä piipittävä viis-yksyks-nolla löytyi yhtäkkiä jokaiselta itseään kunnioittavalta suomalaiselta.

Koulujen käytävät täyttyivät piipityksestä ja vain lapsiaan vihaava huoltaja jätti teininsä ilman omaa nokialaista. Kesän kaupunkikuvaa katsellessa näistä ajoista tuntuu olevan iäisyys. Perusluureja näkyy enää aniharvalla: tämän päivän ykkösjuttu ovat älypuhelimet.

Mielikuvissa älypuhelin liitetään menestyvään ja itseään kunnioittavaan, muodikkaaseen citykuluttajaan. Perusmallit ovat ihmisille joilla ei ole varaa parempaan: ihmisille jotka eivät seuraa aikaansa.

Korvaamaton apuväline

Teknisesti orientoituneena ihmisenä olen käyttänyt erilaisia älypuhelimia vuosituhannen alkuvuosista saakka. Moni asia on tällä välillä kehittynyt: älypuhelin on äärettömän kätevä apuväline. Vuosien kuluessa yhteen laitteeseen ovat sulautuneet aiemmin erillinen musiikkisoitin ja pokkarikamera.

Älypuhelin on teoriassa arjen korvaamaton apuväline. Erilaisten sovellusten avulla laite taipuu äärimmäisen moneen käyttöön. Ironista kyllä, puheluiden rooli viestinnässä putoaa jatkuvasti. Nykyisin viestit kulkevat Whatsappin ja Facebookin kautta.

Yritän käyttää älypuhelinta säästeliäästi. Työmatkat kuuntelen laitteella musiikkia, mutta viestejä ja dataa siirtyy matkojen ulkopuolellakin huomaamatta merkittäviä määriä. Näppäryydestä huolimatta huomaan jatkuvasti menettäväni hermot älylaitteisiin. Järkyttävän suurikokoinen näyttö imee virtaa kuin rokkari kokaiinia: päivän lopussa laite huutelee avuttomana akun kuolemaa.

Mikäli älymöhkälettä ei saa nopeasti lataukseen, tietoyhteiskunnan portit sulkeutuvat. Viestit eivät kulje, puheluita ei voi soittaa. Pakkopeitto ei ole downshiftaajien puheista huolimatta rentouttava tilanne: kaltaiseni pihalle hemmotellun mobiiliviestijän pää täyttyy akkumehujen ehtyessä aidosta ahdistuksesta.

Heikko akkukesto on ollut kuluttajien puheenaihe aina. Tekniikka on kehittynyt, mutta akkukesto ei ole parantunut. Todellisuudessa nykyajan akut ovat huomattavasti aiempia kehittyneempiä. Käyttäjälle edistys ei kuitenkaan näy, sillä samaan aikaan tehostuneet prosessorit ja kasvaneet näyttöpaneelit syövät ilon kokonaan. Tehokäyttäjän näkökulmasta akkukesto on jopa heikentynyt! Halpa perusluuri peittoa älypuhelimet ongelmitta, mikäli hienouksista on valmis tinkimään.

Latauspiuhoja metsästäen

Useimmat käyttäjät pitävät suurta näyttöä ja ominaisuuksia virrankulutuksen arvoisena. Nykyisin vierasvaraisen mummolan paras tuntomerkki ei ole täysi jääkaappi vaan pistorasiajakaja, johon mahtuvat energiahörpylle suvun tenavien galaksyässät. Mikäli mummolassa viivähdetään yön yli, ehtii mukaan otetusta laturista tulla jo useampia käsirysyjä.

Älypuhelimet ovat parhaimmillaan arjen käteviä apuvälineitä. Laitteiden konvergenssin myötä on kuitenkin menty ojasta allikkoon: käyttäjän ei pitäisi joutua suunnittelemaan menojaan latauspisteiden armoilla.

Pistorasianmetsästys alkaa tympiä jo toden teolla. Taipumiseni reilun akkukeston peruspuhelimen hankintaan lienee lähempänä kuin koskaan.

ShoutHill-blogi

ShoutHill käsittelee elämän hyvien juttujen koko kirjon. Tekniikasta digiviihteeseen ja saliohjelmista mobiilisoftiin, blogistimme jakavat vinkkejä mielenkiinnonkohteistaan.