iphone54

Mitä tapahtui, Apple? – Mietteitä uudesta iPhonesta

Apple esitteli keskiviikkona odotetun iPhone 5 -älypuhelimen. Lanseeraustilaisuutta oli tietyissä piireissä odotettu kuin Jeesuksen toista tulemista, erona oli ainoastaan fanaattisuuden määrä, jossa kirkolliset piirit jäävät kauas Apple-fanien tasosta.

Cupertino on onnistunut luomaan tuotteilleen vankan fanikunnan. Ekosysteemi on hiottu huippuunsa ja brändiä on rakennettu esimerkillisesti. Kaiken kruunaa yhtiön nyt jo edesmennyt charmantti johtaja, jonka ohjauksessa tuotteista hiottiin mobiilimaailman kruununjalokiviä.

Tuoreimman iPhonen lanseeraustilaisuudessa jotain oli muuttunut. Innovatiivisuudestaan tunnettua Applea on vaikea tunnistaa uuden mallin kehittäjäksi. Uusi latausliitin, nopeampi suoritin ja isompi näyttö – Cupertinon oraakkelit ovat laskeutuneet vuorelta ja taantuneet raavaan tasolle.

Lanseerauksena iPhone 5 ei erotu kilpailijoistaan. Mukana ei ollut yhtiölle ominaista wow-elämystä. Myös jotain muuta oli muuttunut, sillä salailustaan tunnetun yhtiön suunnitelmat vuotivat verkossa etukäteen jo viikkoja ennen virallista tiedotustilaisuutta. Vuodot ovat alalla yleisiä, mutta tiukka tiedotuspolitiikka on ollut osa Applen mystistä viehätystä. Tästä syystä radiokurin murtuminen ennen hyökkäystä satuttaa sitä kilpailijoita enemmän.

Analyytikot ovat kilvan ennustaneet uuden iPhonen myyvän hurjia summia. Tiukan ekosysteemin, hyvin yhteen toimivien palvelujen sekä vankkumattoman faniasenteen vuoksi iPhone-käyttäjät eivät hevin hyppää kilpaileviin leireihin.

Kaksi pliisua laitepäivitystä antavat syyn pelätä Applen innovatiivisuuden puolesta. Onko mobiilimaailman rohkea tiennäyttäjä taantunut oikeussaleissa patenttiensa puolesta kärhämöiväksi perusvalmistajaksi? Oliko Applen menestys näin paljon Steve Jobsin visioiden varassa?

Todennäköisempi vaihtoehto on laiteluokan kypsyminen: uusien ominaisuuksien keksiminen älypuhelimiin on vaikeaa. Yleistyminen on tehnyt älyluureista pc-tietokoneiden tapaisen itsestäänselvyyden; laiteluokan josta seksiä ei löydä edes etsimällä.

Markkinat eivät armahda

Suomalaisittain Applen pliisu lanseeraus saattaa olla tuhannen taalan paikka. Nokian taannoista Lumia-lanseerausta moitittiin seksiwau-huutojen puutteesta, mutta paremmaksi eivät tällä kertaa pistäneet Stevenkään apostolit. Langaton lataus ja nätti kamera ovat mukavia ominaisuuksia, mutta Windows Phone 8 kiehtoo ainakin allekirjoittanutta etupäässä innovatiivisen käyttöliittymän kautta.

Historia on näyttänyt mobiilialan dramaattisuuden, sillä eilisen ykkönen voi menettää asemansa hurjaa vauhtia. Edes Apple ei ole markkinavoimille immuuni. Kilpailijoiden vauhdin kiihtyessä yhtiön on pystyttävä parempaan, tai lähivuodet tuovat jälleen mukanaan dramaattisia muutoksia.

ShoutHill-blogi

ShoutHill käsittelee elämän hyvien juttujen koko kirjon. Tekniikasta digiviihteeseen ja saliohjelmista mobiilisoftiin, blogistimme jakavat vinkkejä mielenkiinnonkohteistaan.