pg

Playground 2012 -raportti: ennakkotarkastelussa joulun kovat paketit

Suomen suurimpiin peli- ja laitemaahantuojiin kuuluva Pan Vision järjesti syyskuun alussa pienimuotoisen messutapahtuman. Esillä olivat loppuvuoden peliuutuudet sekä laitepuolen uudet tuttavuudet.

Kutsu järjestyi myös ShoutHillin tiimille, joka otti sateisena keskiviikkoaamuna suunnaksi Helsingin ylioppilastalon. Tarkoitus oli selvitellä jo etukäteen joulupukin kovat paketit.

Selkeästi kovimmat esittelyt tapahtumassa liittyivät ensi vuonna nähtäviin peleihin. Toimituskunnan näppejä lämmittivät jo etukäteen odotettu Resident Evil 6 sekä paljon potentiaalia sisältävä Lost Planet 3, vaikka sarjan toinen osa olikin jättänyt toimituksen sananmukaisesti kylmäksi.

Molempia aikanaan kauppoihin saatavista potentiaalisista hittipeleistä pääsi lopulta testaamaan hyvän aikaa. Noin reilun vartin pikatesteissä molemmat tuotokset vaikuttavat loistavilta, eikä odotusinto ainakaan pelaamisesta vähentynyt. Resident Evil 6 jatkaa tutun teeman mukaisesti, mutta erityisesti pelin tunnelma ja pelattavuus vaikuttivat pikatestissä olevan kohdillaan. Tällä viikolla kauppoihin kolahtavasti pelistä saapuu myöhemmin luettavaksi kattavampi arvio.

Lost Planet 3 oli sarjan edellisosan heikkouden vuoksi positiivinen yllätys. Capcom on vaihtanut sarjan takaa löytyvää pelistudiota, mikä lieneekin suurin yksittäinen syy mullistukseen. Huomattavinta oli pelin upea grafiikka: tuotannollisilta arvoiltaan peli vaikutti muutenkin järkyttävän hyvältä. Paikalta löydetyn Capcom-viskaalin mukaan seitsemännen konsolisukupolven tehot on niistetty pelien käyttöön kokonaisuudessaan, joten näinä aikoina näemmä laiteluokan komeimmat ja kehittyneimmät pelit.

Ensi keväänä myyntiin saapuva Lost Planet 3 on tekijöiden mukaan noin 85-prosenttisen valmis tekele. Tekemistä siis riittää, mutta testikäyttöön valmistellusta pelipätkästä keskeneräisyyttä ei aistinut.

ShoutHillin toimitus vietti ruokatunnin jälkeiset uneliaat vartit tiiviisti EA:n osastolla, jossa pelattavissa oli jääkiekkosarjan tuorein tulokas NHL 13. Pelin ohjaustuntuman muutoksen vuoksi tiimimme otti konevastustajalta turpaan niin pahasti, että katsoimme parhaaksi siirtyä tutkimaan muita näkyjä.

Microsoft esitteli osastollaan erityisesti Windows 8 -käyttöjärjestelmää varten kehitettyjä hiiriä ja näppäimistöjä. Uusi järjestelmä tuo mukanaan reilun satsin uutta käyttöliittymätekniikkaa, jonka vuoksi hiiriin saadaan ensimmäistä kertaa pyyhkäisyominaisuus neljään eri suuntaan.

Uutuushiiret vyöryvät kauppoihin yhdessä odotetun uutuuskäyttöjärjestelmän kanssa lokakuun aikana. Windows 8:n virallinen lanseerauspäivä on lokakuun 26.

KentDisplays esitteli tapahtumassa erittäin kekseliästä sähköistä paperinkorviketta: BoogieBoardia. Esittelyn perusteella normaalilta liitutaululta näyttävä ohut lauta on itse asiassa lcd-näyttö, joka saa voimansa integroidusta patterista. Patterin luvataan kestävän 10 vuotta, sillä piirtäminen stylyksella ei juuri energiaa kuluta: patteria tarvitaan erityisesti näytön pyyhkimiseen.

ShoutHillin tiimi sai höveliksi heittäneeltä edustajalta mukaan BoogieBoardin perusversion. Aktiiviset lukijat voivat odottaa laitteesta laajempaa juttua lähiaikoina.

Pelien lisäksi esillä oli esimerkiksi pelinäppäimistöjä tarjoava Duck, jolla oli esillä useita erilaisia malleja. Mekaaninen näppäimistö vakuutti toimittajat ensi näkemältä.

Näppäimistöjä esitellyt tuotepäällikkö oli lapsistaan suottakin ylpeä: kirjoitus- ja pelikäytössä mekaaniselle näppäimistölle ei kirjoitustuntumassa ole voittajaa löytynyt. Mielenkiintoisena yksityiskohtana on näppäimistön elinikä: mikäli nappulat kuluvat huonoiksi, ne voi vaihtaa milloin vain. Mahdollisuus lisää entisestään tuotteen ekologisuutta.

Mikäli laajempi testirupeama onnistuu, nähdään myös näppäimistöstä myöhemmin tarkempaa artikkelia.

 

Pelituotteiden lisäksi esillä oli hurja joukko muita PAN Visionin päämiehiä. Tuotteitaan esittelivät esimerkiksi Norton, Turtle Beach, Logitech, Buffalo, Belkin ja Creative. Pelikuulokkeisiin reissussa rähjääntynyt reportaasitiimi ehti tutustua vai pikaisesti. Siitä huolimatta Creativen ja Turtle Beachin laatu vakuutti molemmat testaajat.

Digitaalisen median murros on nostanut vaatimuksia kotien langattomille verkoille sekä tallennusratkaisuille. Näitä tuotteita esittelivät ainakin Buffalo ja Belkin. Molemmat valmistajat odottavat verkottuneen viihteen suosion nousevan jatkossakin vinhaa vauhtia.

Kokonaisuutena tapahtuma oli kattava kattaus tulevan joulun kovista paketeista. Suurin osa tuotteitsa on myynnissä, joten tulevia lahjoja kannattaa alkaa miettiä jo ennen aattopäivien paniikki-itkun leimaamaa viimehetkeä.

Rankka messupäivä päättyi vapaampaan ohjelmaan, jossa nähtiin tanssi- ja lauluesitys. Kovatasoisten esiintyjien jälkeen ShoutHillin tiimi lähti kohti etukäteen tiedusteltua yöpymismajaa, sillä seuraavana päivänä koittanut työrupeama vaatii kunnon yöunet.

ShoutHill-blogi

ShoutHill käsittelee elämän hyvien juttujen koko kirjon. Tekniikasta digiviihteeseen ja saliohjelmista mobiilisoftiin, blogistimme jakavat vinkkejä mielenkiinnonkohteistaan.