bg-site

Tomb Raider (Xbox 360) – Arviossa Lara Croftin uusi alku

bg-site

Toimintapelien suurimpiin tähtiin kuuluvan Lara Croftin tähti on viime vuosina hiipunut uhkaavasti, mutta varttuneemmat pelaajat muistavat Tomb Raider -pelisarjan kunnian vuodet. Miten sujuu pelisarjan uusi startti?

Vuonna 1996 taipaleensa aloittanut pelisarja nostaa edelleen monen entisen fanin ihon kananlihalle. Kauniisti animoitu seikkailupeli viehkeällä sankarittarella on monille 90-luvun leimallisimpia pelimuistoja.

Tomb Raider -brändi on sittemmin syöksynyt kuin Kreikan talous. Edes suurella rahalla tuotetut Hollywood-elokuvat eivät nostaneet brändiä uuteen lentoon. Nyt Lara Croftia herätetään henkiin uudella pelialulla, jossa onnistutaan elokuvia paremmin.

203a2ceb812aac15_999_large

Tomb Raider heittää pelaajan tarinallisesti mielenkiintoiseen aikaan, tapahtumiin ennen pelisarjan aiemmin nähtyjä tapahtumia. Pelaaja ei juonenkäänteiden vuoksi ohjasta tottunutta mestariseikkailijaa, vaan haaksirikkoutunutta ja epävarmaa arkeologia.

Pelillisesti uusi Tomb Raider jatkaa tutulla linjalla. Kolmannesta persoonasta kuvattu pelihahmo tuo heti kättelyssä mieleen pelisarjan aikaisemmat osat. Tekijät ovat toteuttaneet sarjan uuden tulemisen taiten, sillä mukaan on siepattu suurin osa niistä tekijöistä, jotka mahdollistivat menestyksen.

41d9b2a58723bcd3_999_large

Pelin juoni on sarjan aikaisempia osia selkeämpi. Koska tarina keskittyy Lara Croftin alkuvuosiin tutkimusmatkaajana, ei tietoa pelisarjan aikaisemmista juonikuvioista tarvita. Yksinpelikampanjan parasta antia on nimenomaan pelihahmon henkilökuvan avautuminen. Muilta osin pelaajaa ei hemmotella käsikirjoitustyön suurimmillaan saavutuksilla, vaan juoni on enemmän tai vähemmän ennakoitava.

Teknisesti Tomb Raider on toteutettu taiten. Pelin kontrollit ovat kunnossa ja ulkoasultaan peli edustaa nykyisen konsolisukupolven parempaa keskiluokkaa. Tekninen kokonaisuus on kokonaistoteutukseltaan laadukas, eikä nokankoputtamista tällä puolella juuri löydy.

357c37a87bbfdb7d_999_large

Suurimmat ongelmat liittyvät yllätyksettömän juonen lisäksi verkkopeliin. Ajankuvan mukaisesti myös tiukasti yksinpelikampanjaan aikaisemmin luottanut Tomb Raider on saanut kylkeensä verkkopelin. Toteutuksessaan se sijoittuu kuitenkin jonnekin harmaan massan mielikuvituksettomaan keskikastiin, joten allekirjoittaneen tutustuminen loppui parin tunnin jälkeen mielenkiinnon täydelliseen lopahtamiseen.

Pikkuongelmista huolimatta Tomb Raider on huomattavasti odottamaani parempi seikkailupeli. Se yllättää pelisarjan aikaisempiin osiin tottuneen pelaajan lisäämällä tuttuun konseptiin vapaan pelimaailman ja aavistuksen verran selviytymiskonsepteja. Tuloksena on mukava kokonaisuus, jonka tuottama reilun kymmenen tunnin pelielämys on hintansa arvoinen.

Testattu Xbox 360 -versiolla, saatavilla myös PS3- ja PC -alustoille.

4

ShoutHill-blogi

ShoutHill käsittelee elämän hyvien juttujen koko kirjon. Tekniikasta digiviihteeseen ja saliohjelmista mobiilisoftiin, blogistimme jakavat vinkkejä mielenkiinnonkohteistaan.