figiexpo

Digiexpo 2013 – katso messuraportista loppuvuoden digitrendit

figiexpo

Valokuvat: Antti Vartiainen

Digiviihteen merkitys suomalaisessa arjessa on kasvanut vuosien mittaan hurjaa vauhtia. Konsoli- ja videopelejä kuluttaa vapaa-aikanaan jo hurja osa kansakunnasta. Kulutuksen lisäksi yhä useampi suomalainen saa suoraan tai välillisesti toimeentulonsa digiviihteestä.

Tätä taustaa vasten ei ole suuren suuri yllätys, että digiviihteen syksyn kohokohdaksi on muodostunut marraskuun alussa järjestettävä Digiexpo-messutapahtuma. Toimituksen tehotiimi teki pyhäinpäivän lauantaina tehoiskun messuille ja ihmetteli joulun ja ensi vuoden digitrendejä kymmenvuotissyntymäpäiväänsä viettävässä Digiexpo ’13 -tapahtumassa.

Ensimmäinen havainto messuilta oli väenpaljous: tänä vuonna messuilla oli näppituntumalla pistäytymässä huomattavasti enemmän yleisöä kuin vuosi sitten. Käytävillä kuljeskelu oli paikoin suorastaan vaikeaa, sillä erityisesti vauhdikkaasti liikkuvat juniorikansalaiset olivat tapahtumassa hyvin edustettuina.

Syytä väenpaljoudelle ei tarvitse etsiä kaukaa: pelialalla eletään kovempaa laitehuumaa kuin vuosikausiin, sillä lähiaikoina uuden sukupolven konsoleitaan ovat lanseeraamassa niin Microsoft kuin Sonykin. Molemmat uutuuskonsolit olivat messuilla pelattavana, mutta seuraavan sukupolven tyypittäminen edellytti hyviä hermoja: jonot testipisteille olivat järkyttävän pitkät.

Konsolimarkkinat ovat erittäin mielenkiintoisessa vaiheessa, sillä seuraava sukupolvi starttaa liikkeelle kovin erinäköisestä asetelmasta kuin edellinen. Tällä kertaa Microsoft ja Sony ovat ennakkosuosikkeja ja molemmat valmistajat ovat päätyneet laitteissaan AMD:n Jaguar-suorittimiin, joiden kahdeksan suoritinydintä tarjoavat hurjasti edellissukupolvea enemmän tehoa.

Uutuuskonsolit kiinnostivat messuväkeä

Microsoftin osastolla väkeä veti Xbox One -pelikonsolin testipiste. Testipeleistä erittäin mielenkiintoinen oli ensi vuonna julkaisupelinä lanseerattava Killer Instinct -tappelupeli, jonka esiosaa monet varttuneemmat pelaajat ovat aikanaan pelanneet Nintendon SNESillä.

Microsoft on investoinut raudan lisäksi myös pelisisältöön: suomalaisittain merkittävä hittipeli on Remedyn Quantum Break, joka saapuu yksinoikeudella Xboxille. Myös Titanfall, Ryse ja Forza 6 ovat hyviä esimerkkejä peleistä, jotka on saatu hamuttua Xbox Onen omaisuudeksi. Monialustapeleihinkin on laitettu rahaa, sillä esimerkiksi Call of Duty: Ghostin ja Battlefield 4:n lisäsisällöistä leijonanosa saapuu ensin Xbox One -pelaajille.

xbox_one_2xbox_one_1

xbox_one_3

Pelien lisäksi Xbox One toimii entistä keskitetymmin olohuoneen viihdekeskuksena: mukana on tarkempi Kinect-sensori, jonka ansiosta tuettuina ovat esimerkiksi Skype-puhelut täydellä teräväpiirtotarkkuudella. Nykysukupolvesta tutut sovellukset ovat toki mukana myös seuraavassa sukupolvessa: elokuvia voi siis jatkossakin seurata ongelmitta Netflixistä. Xbox Onessa viihdetarjontaa toki lisää myös Blu-ray-asema, minkä puuttumista Xbox 360 -konsolista voi jälkiviisaana pitää Microsoftilta huonona päätöksenä.

Osastolla kerrottiin äärimmäisen selkeästi, että Xbox One -pelejä voi lainata myös ystäville. Alkuperäisistä suunnitelmista tämän pelaajia ärsyttäneen rajoituksen suhteen on siis peräännytty täysin. Myös Sony korosti lehdistömateriaaleissaan PS4:n vapauksia pelilevyn lainaamiseen.

PS4 ehtii joulumarkkinoille

Vähintäänkin Microsoftin vertaisella osastolla tapahtumassa oli esillä myös ohjelmistoyhtiön kukaties pahin konsolikilpailija Sony. Tuttujen PS3-pelien lisäksi esillä oli odotetusti tuntuvalla investoinneilla yhtiön tuore Playstation 4, joka ehtii – toisin kuin Xbox One – Suomessa myyntiin kuumille joulumarkkinoille, tarkemman lanseerauksen tapahtuessa loppuvuoden aikana.

Playstation 4 rakentuu Xbox Onen tapaan AMD:n Jaguar-suorittimen ympärille. Suorituskykyeroa edelliseen sukupolveen on Sonyn leirissä kommentoitu hieman Microsoftia avoimemmin: Sonyn mukaan PS4 olisi jopa kymmenen kertaa edeltäjäänsä tehokkaampi.

ps4_1

ps4_2

sony1

Playstation 4:n mielenkiintoisimpiin ominaisuuksiin kuuluu suspend-tila, jossa konsoli voidaan sammuttaa pelitilanne tallentaen. Kun esimerkiksi aamulla aloitettua viihde-elämystä jatketaan työpäivän päätyttyä, pelaamaan pääsee sekuntien kuluessa konsolin käynnistyksestä. Kuten aikaisemmin on tiedetty, PS4 nostaa keskiöön yhteisöllisen pelaamisen. Omien pelitilanteiden jako ystävien kanssa onnistuu nopeasti ja ohjaimessa on toimintoa varten oma, dedikoitu nappula. Toiminto ei Shouthillin toimituksessa ole herättänyt riemunkiljahduksia, mutta ehkäpä tuoreempi pelaajasukupolvi ymmärtää hienouden paremmin, sillä esimerkiksi Youtube on jo nykyisin täynnä tylsiä pelivideoita, jotka kuitenkin keräävät parhaimmillaan miljoonayleisön.

Myös Sony on kunnostautunut yksinoikeuksien kanssa. Esimerkiksi inFAMOUS: Second Son, Killzone: Shadow Fall kuuluvat laitteen nimekkäimpiin yksinoikeuksiin.

Uuden konsolin lisäksi messuilla oli esillä PS3-konsolin uutuustarjontaa. Näille käyttöön annettu pinta-ala jäi kuitenkin ymmärrettävästi jälkeen viime vuodesta: pääpaino on jo selkeästi siirretty uuteen konsolisukupolveen.

Nokian seuraava luku

Älypuhelimien lisäksi Nokian osastolle huomiota keräsivät yhtiön tuoreet Asha-sarjan ”featurephone” -kategorian puhelimet. Hinnalla kilpailevat laitteet muodostavat nykyisellään merkittävän osan Nokian matkapuhelinliiketoiminnasta. Microsoft-myynnistä syksyllä otsikoihin noussut Nokia oli messuilla esillä suurella osastolla. Älypuhelimien lisäksi huomiota keräsi yhtiön tuore Windows RT -tabletti, Nokia 2520.

Kymmenen tuuman näytön ympärille rakentuva tabletti houkutteli muotoilullaan, mutta iPadin Airin tasolle nouseva hinta ja Windows RT -ekosysteemin keskeneräisyys ovat laitteen menestyksille kovia haasteita. Onko haaste liikaa, nähdään ensi kevääseen mennessä.

nokia2520

nokia1020Nokian älypuhelimista mielenkiintoisin esillä ollut uutuus oli syksyllä lanseerattu “hirviökameralla” varustettu Nokia 1020, joka erottuu markkinoiden yleisestä tarjonnasta hurjan tarkalla kameralla.

Microsoft-kaupan myötä myös Nokian hirviökamerat nähtäneen jatkossa yksinoikeudella Microsoftin Windows Phone -älypuhelimissa. Hyviä arvosanoja saanut kamera antanee Nokialle odotetun aseen erottautua markkinoita kansoittavista Android-puhelimista.

Kuvat kuntoon

Viihde-elektroniikan lisäksi messuilla oli vahvasti esillä valokuvaus, joka on digitalisoitumisen myötä noussut koko kansan harrastukseksi. Parantuneen elintason myötä järjestelmäkamerat ovat nostaneet suosiotaan hurjasti. Tarjontaansa messuilla esittelivät esimerkiksi Nikon ja Olympus, retail-puolelta mukana olivat esimerkiksi takavuosiltakin tuttu Rajala Pro Shop.

Messujen trendiksi näyttivät valokuvauspuolella nousevan erityisesti pikkujärkkärit, sillä ainakin näyteständeistä juuri nämä mallit vetivät mukaansa eniten yleisöä.

Retroretro

Kymmenvuotisen Digiexpo-historian kunniaksi messuvieraita viihdytti myös laaja retronäyttely, joka keskittyi vintage-viihde-elektroniikkaan. Mukana oli kattava kokoelma esineitä, jotka nostavat kasvoille aitoja nostalgian kyyneleitä.

Kokonaan vastaavaa suuntausta edusti näytteillä ollut prototyyppi Oculus Rift -laseista, jotka tuovat virtuaalitodellisuuden käyttäjien olohuoneisiin. Kuten aina uuden tekniikan kanssa, ovat tuoretta teknologiaa ottaneet käyttöön erityisesti seksiteollisuuden edustajat: todentuntuisesta virtuaalierotiikasta odotetaan tulevaisuuden hittiä.

Koko perheen Digiexpoilla lasien tästä käyttötarkoituksesta ei ollut mainintaa. Myös kokeilu työturvallisissa yhteyksissä jäi haaveeksi, sillä koko laitetta piiritti kymmenien innostuneiden ihmettelijöiden murtamaton hartiamuuri.

yleiskuva1yleiskuva2

Ensi vuonna uudestaan

Digiexpo ’13 paketoi tuttuun tapaan yhteen kasaan koko loppuvuoden tärkeimmät kuluttajaviihde-elektroniikan trendit. Messut puolustavat paikkaansa alan huipputapahtumana, sillä kilpailijoita sille ei juuri ole.

Suurin ongelma messukävijöille oli tänäkin vuonna ruuhka: väentungoksen vuoksi messuista saattaakin saada parhaan kuvan tutustumalla oman käynnin lisäksi yhteen tai useampaan messureportaasiin.

ShoutHill-blogi

ShoutHill käsittelee elämän hyvien juttujen koko kirjon. Tekniikasta digiviihteeseen ja saliohjelmista mobiilisoftiin, blogistimme jakavat vinkkejä mielenkiinnonkohteistaan.