raspberry

Raspberry Pi – testipenkissä korttikoneiden kärkinimi

 

 

raspberry

 

Teksti: Jaakko Kosonen & Jarmo Pitkänen
Kuvat: Jaakko Kosonen

Pienet korttikoneet ovat viimeaikoina nostaneet päätään kuluttajien keskuudessa ja vaihtoehtoja rakentelijoille on runsaasti. Tällä kertaa ShoutHillin testiin saapui koneista ehkä tunnetuin: RaspBerry Pi.

Jokainen oman elämänsä MacGyver tarvitsee itselleen tietokoneen, joka on tarkoitettu säätämiseen ja rakenteluun. Raspberry tarjoaa käyttäjilleen luottokortin kokoiselle piirilevylle ahdetun raudan, kiitettävän aktiivisen yhteisön sekä valmiit käyttöjärjestelmät ohjeineen. Tämä tekee aloittelijan elämästä hieman aurinkoisempaa. Raspberry Pi soveltuu kaikenlaisen rakentelun lisäksi myös olohuoneen viihdekeskukseksi ja siihen on tarjolla liuta rakennuspalikoita, joita voit tarkastella esim. AlphaGeekin valikoimasta.

Vadelmakoneita on saatavilla kahta eri mallia. Testipenkkiimme ilmestyi malleista huokeampi Model A, joka pitää sisällään 256MB keskusmuistia ja yhden usb-portin. Kahdeksan euroa kalliimpi Model B on varustettu 512 megatavun muistilla, kahdella usb-portilla ja Ethernet-liitännällä. Bittejä pureskellaan ARM-pohjaisella suorittimella, joka käy ja kukkuu hyvin pienellä virralla ja ilman aktiivituuletusta. Normaalisti 700 megahertsin kellotaajuudella tikittavää kiveä voidaan ylikellottaa jopa 1000 megahertsiin saakka. Yhteisö on apuna virittelijällä, sillä tarvittaessa ylikellotukseen löytyvät helposti omat ohjelmat.

Edullisempi A-malli on katalogin rajoitetuin versio. Sitä ei kuitenkaan voi suositella kenellekään, sillä mallissa on suuria puutteita, jotka korjaantuvat mitättömällä kahdeksan euron lisäsijoituksella hintavampaan b-malliin investoimalla.

raspberry_pi

Suurin puute A-mallissa on verkkoyhteyden puuttuminen, sillä piirilevyltä ei löydy Ethernet-liitäntää tai tukea langattomille lähiverkoille. Karvalakkimallin päivittäminen verkkokelpoiseksi tuplaa äkkiä koneen hinnan, sillä ostoslista kasvaa heti virtalähteellisellä usb-hubilla ja wLan-sovittimella.

Testasimme laitteella NOOBS-asennuspaketin mukana tulevaa Raspbian-käyttöjärjestelmää. Erikseen ostettavalle muistikortille purettu levykuva tarjoaa asennusvelhon, jonka avulla kone on käyttövalmis todella nopeasti. Näppäimistön ja hiiren virkaa toimitti Microsoftin langaton setti, joka pelittää moitteetta. Raspbian on Raspberry Pi:lle optimoitu Debian-distro, joka pitää sisällään aimo annoksen säätämiseen ja RaspBerryn ohjelmoimiseen tarkoitettuja ohjelmia.

Kuten jo todettua, harrastelijan kannattaa hankkia käyttöön laitteen pimpatumpi beemalli. Pian käytön jälkeen peruskäyttäjää alkaa näet suuresti ahdistamaan verkkoyhteyden puuttuminen. Viimeistään tässä vaiheessa käyttäjä toivoo, että olisi säästänyt seuraavan viikon viikkorahat ja ostanut suoraan Raspberry Pi Model-B:n. Jo pelkästään toinen usb-portti on 8 euron arvoinen, sillä yhden liittimen kanssa elämä on vaikeaa.

Loistopaketti, mutta osta hintavampi malli

Yleisvaikutelma RaspBerry Pi:stä on positiivinen. Sen käyttöönotto on helppoa ja Raspbianin pyörittely ei vaadi vuosien kokemusta Linuxista. Kun koneen hintakaan ei päätä huimaa, voimme lämpimästi suositella sitä kaikille rakentelusta kiinnostuneille.

Hankintaa suunnitellessa kannattaa ehdottomasti jättää nuukailut. Mitätön muutaman oluttölkin hintainen investointi hintavampaan malliin on ainoa järkevä ratkaisu, sillä asentelu monipuolisemman mallin kanssa onnistuu tarvittaessa vaikka ilman olutta muutamaa tölkkiä pienemmällä määrällä.

4

 

 

 

Rasperry Pi

Hinta: 27.90€ (Model A), 35.90€ (Model B)

Saatavuus: Verkkokauppa AlphaGeek

ShoutHill-blogi

ShoutHill käsittelee elämän hyvien juttujen koko kirjon. Tekniikasta digiviihteeseen ja saliohjelmista mobiilisoftiin, blogistimme jakavat vinkkejä mielenkiinnonkohteistaan.