Battlefield 3 (Xbox 360) – Ruottalaiset teki sotapelin

Ruottalaiset kun lähtee tekeen peliä ja pääyhtiö hengittää niskaan, on tuloksena hemmetin hieno peli, joka on valitettavasti niin buginen että pelaajalta lähtee harmistuksesta tukkakin päästä ja näyttö pöydältä ikkunan läpi sisäpihan mattotamppausparvekkeelle.

Rakkaan länsinaapurimme Ruotsin peliteollisuus on poikinut koko joukon kansainvälisiä pelihittejä. Kirkkaimpiin tähtiin on kuulunut EA:n talliin kehitetty Battlefield-sarja, jonka pelejä on myyty jo miljoonia kappaleita.

Battlefield 3 jatkaa sarjan menestystä, mutta pelin ensivaikutelma ei vakuuttanut. Erityisesti nettipeliksi tarkoitettu toimintaräiskintä oli julkisessa betassa muutama kuukausi ennen lanseerausta. Peli oli tuolloin buginen sontakasa, jossa pelaaja saattoi yhtäkkiä huomata pudonneensa kartalta satunnaisen koodivirheen myötä.

Lopulliseen versioon pelin ongelmat luvattiin tietenkin korjata. Tuotantokoneiston jylinässä pienen kehittäjän huudot eivät kuitenkaan kuulu päättävien tahojen korviin. Tuloksena oli markkinoille pukattu, keskeneräisyydellä pilattu potentiaalinen mestariteos.

Battlefield 3 on ennen kaikkea verkkopeli. Valitettavasti pelin toimivuus on kaikkea muuta kuin ongelmaton, sillä esimerkiksi avoimen pelisession löytyminen sujui aluksi äärettömän takkuisasti. Ongelmat huomattiin onneksi myös sikariportaassa, sillä lanseerauksen jälkeen peli on saanut jäätävän kasan päivityksiä. Keskiverto konsolipelaaja on pian ladannut verkosta uutta pelikoodia kokonaisen dvd-levyn verran.

Verkkopeli on päivityksien jälkeen hauskaa räimettä. FPS-pelien suuri kädenvääntö käydään EA:n ja Activisionin MW3:n välillä. Myös verkossa pelisarjojen paremmuudesta painitaan itku kurkussa. Fanipoikien aivottomissa mittelyissä unohtuu se kylmä tosiasia, että kyseessä on kaksi erilaista peliä. Battlefield 3 tarjoaa jalkaväkitaistelun lisäksi mahdollisuuden pelata koko joukolla erilaisia ajoneuvoja ja lentolaitteita. Ajoneuvot ovat mukava lisä, mutta Call of Dutyn pelitempoon tottuneelle verkkopeli tuntuu ajoittain jopa tylsältä. Esimerkiksi toimettomia siirtymiä kertyy tuntuvasti enemmän.

Erot ovat katsantokannasta ja pelaajan mieltymyksistä riippuen hyvä tai huono asia ja kertovat erityisesti pelien arkkitehtuurisista eroista. Molemmilla peleillä riittää yleisöä, joten pitäjäpainit kahden leirin välillä eivät todennäköisesti pääty enne jatko-osien ilmestymistä.

Nettitaiston lisäksi Battlefieldin mukana on yksinpelikampanja, joka tarjoaa pelattavaa muutamaksi tunniksi. Pelin juoni ei tule poikimaan tekijälleen käsikirjoituspalkintoa, mutta sähäkkä litania tehtäviä viihdyttää nirsompaankin räiskintäpelien ystävää parin illan verran.

Graafisesti peli on komeaa katseltavaa. Uuden Frostbite-enginen loihtima maailma on kaunis ja yksityiskohtainen. Huomattavan laajan pelialueen koko asettaa rajoja ulkoasulle, mutta kokonaisuutena peli on hämmentävän kaunis. Laajojen piirtoalueiden vuoksi se ei grafiikkanyansseissa pärjää pahimmalle kilpailijalleen MW3:lle. Kilpailijan leirissä ei vastapainoksi voida edes uneksia laajuudeltaan samankaltaisista pelikartoista.

Päivittämättä paskaa paljon kehitettavää

Pelin alkuperäisversion tilaa ei päivityksistä huolimatta voi antaa kokonaan anteeksi. Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Lanseerauksen yhteydessä myyntiin päästetty peliversio oli selkeä raakile, jota vaivasivat tuskastuttavat ongelmat erityisesti verkkopelissä. Suoranaisten kaatuilujen lisäksi pelaajaa vaivasivat myös ongelmat peleihin liittymisessä ja yhteyksien katkeamisessa.

Pelikansan onneksi päivityksiä on ropissut tasaiseen tahtiin. Kokonaisuutena Battlefield 3 on laadukas toimintaräiskintä, jonka vahva puoli on monipuolinen verkkopeli. Erilaisia pelimuotoja on tarjolla kaikkeen makuun. Tuotannolliset arvot ovat korkealla ja peli on päivitysten myötä lunastanut teknisten ongelmien verhoon kätketyn potentiaalinsa.

ShoutHill-blogi

ShoutHill käsittelee elämän hyvien juttujen koko kirjon. Tekniikasta digiviihteeseen ja saliohjelmista mobiilisoftiin, blogistimme jakavat vinkkejä mielenkiinnonkohteistaan.