DS3_05102012_H

Dead Space 3 – arvostelussa räväkkä räiskintä (Xbox 360)

DS3_05102012_H

EA:n Dead Space -pelisarja on herättänyt vankkaa intohimoa tarjoilemalla pelikansalle graafisesti näyttävää kauhutoimintaa.  Saagan tuorein osa jatkaa tutuilla jalanjäljillä, mutta tällä kertaa kaikki on tehty entistäkin taidokkaammin.

Pelistudio Visceral Gamesin vastuulle sysätty peliprojekti on vastuullinen, sillä EA haluaa jalostaa pelibrändistään entistäkin arvokkaamman. Tämä ei onnistu tuottamalla puolihuolimattomasti hutaistuja happohittejä, vaan pitämällä huolen että tarinan lisäksi myös tuotannolliset arvot ovat kohdillaan.

Pääsin tapaamaan pelin kehittäjiä suljettujen ovien takana Digiexpo 2012 -messujen yhteydessä. Maailman ääristä syksyisen Suomen kylmyyteen matkanneet pelitekijät olivat siepanneet mukaansa lyhyen pätkän pelin demomateriaalia. Pelattavaa kokoversiota ei vielä viime marraskuussa ollut valmiina, mutta jo lyhyt esittelypätkä paljasti jotain makeaa olevan tulossa.

DS3_COOP_01

Esimaistelut osoittautuivat todeksi: Dead Space 3 on laadukas selviytymiskauhu, jossa on kaikki ainekset nousta edeltäjiään suuremmaksi hitiksi. Pelaaja heitetään taistelemaan keskelle demonisoituja villieläimiä muistuttavia Necromorphiarmeijoita, joita vastaan taistelussa on kyse elämästä ja kuolemasta.

Teknisesti Dead Space 3 on lähestulkoon virheetön peli. Viime syksynä jututtamani kehittäjät myönsivät uuden pelin valjastavan konsoleista käytännössä kaiken irti lähtevän väännön. Tämä näkyy myös lopputuloksessa: pelin ympäristöt ovat näyttäviä ja tuotannolliset arvot korkealla.

DS3_05102012_V
Kaunis grafiikka ja pelisarjalle leimallinen taiten toteutettu äänimaailma auttavat pelaaja uppoutuvan Visceralin luomaan, oudon pelottavaan pelimaailmaan. Tunnelmaa korottavat taidokkaasti toteutetut kentät, jotka mystisyydessään nostavat väreet paatuneenkin pelaajan selkäpiihin.

Pelin tekijät kertoivat viime syksynä olevansa erittäin ylpeitä yhteistyötilasta, jossa pelimaailmaa tutkitaan toisen ihmispelaajan kanssa. Yleensä yhteistyötilassa keskitytään teknisiin nyansseihin, mutta Dead Space 3:ssa mukaan on otettu myös juonellisia ulottuvuuksia. Eri pelihahmot näkevät ympäristöä eri tavalla, sillä he kokevat maailmaa omien kokemuksiensa myötä. Draaman kaarta taivutetaan esimerkiksi erilaisten takaumien avulla. Tältä osin pelin lopullinen versio kuvastaa tekijöiden tavoitteita, sillä elementit antavat yhteistyötilaan runsaasti tarinallista lisäsyvyyttä.

WatchYourBackMikään peli ei ole täydellinen: kovasta yrityksestä huolimatta peli kärsii pienistä ongelmista suorituskykyyn liittyen. Esimerkiksi kiivaissa tulitaisteluissa ruudunpäivitysnopeus laski arvosteluversiossa epäkiitollisen alhaiselle tasolle. Ongelmat eivät haittaa pelaamista, mutta piirtävät pienen läntin pelin muuten virheettömään toteutukseen.

Satunnaisen yskähtelyn lisäksi pelin toinen suuri ongelma liittyy resursseihin, joita on aina saatavilla tarpeeksi. Tästä syystä pelaaja ei juurikaan koe selviytyvänsä pelimaailmassa, vaan käynnissä on paremminkin räävittömän rankka sota vihamielisiä muukalaisjoukkoja vastaan.

TenseSituations

Kokonaisuutena Dead Space 3 on pienistä ongelmistaan huolimatta laadukas toimintapeli, joka on pakko-ostos pelisarjan aikaisemmille faneille. Vaikka perusteet ovat kasassa ja mitään dramaattisia muutoksia ei ole tehty, kannattaa myös aikaisempiin sarjan peleihin pettyneen selviytyjän antaa Visceralin tuotokselle mahdollisuus.

4

 

 

 

Dead Space 3
Visceral Games / EA
Testattu: Xbox 360, saatavilla myös PS3, PC

ShoutHill-blogi

ShoutHill käsittelee elämän hyvien juttujen koko kirjon. Tekniikasta digiviihteeseen ja saliohjelmista mobiilisoftiin, blogistimme jakavat vinkkejä mielenkiinnonkohteistaan.