843-1280

GTA5 – Arvostelussa pelihistorian kallein luomus

v_hunt_800x600

Rockstar-pelistudion GTA 5 on peli, josta meidän on ihan oikeastaan turha kirjoittaa kaiken kattavaa arviota. Jokainen pelistä edes etäisesti kiinnostunut lukijamme kun lienee hommannut pelilerpun jo heti lanseerauksen yhteydessä.

Rockstar North -pelistudion valimossa juoksutettu hittipeli on todennäköisesti yksi ihmiskunnan monimutkaisimmista ikinä rakennetuista ohjelmistoprojekteista. Yli 200 miljoonan dollarin budjetilla taottu Sampo osoittautunut kovasti sijoitukseksi, sillä se myi miljardin edestä jo heti lanseerauksen jälkeen.

Tähän tietoon liki kymmenen viihdealan ennätystä uusiin puihin rustannut peli on ollut taloudellinen unelma. Hurja menestys kertoo, ettei peli voi olla läpeensä huono.

Eikä se olekaan.

774-1280GTA5 on vapaan maailman toimintapeleistä suurin, laajin, kaunein ja komein. Pelaaja heitetään Los Santosin kaupunkiin, jossa tutkittavaa riittää tuhansien neliökilometrien verran. Tuttuun tapaan mukana ovat jälleen uudet tekijät ja neljännen osan hahmot on jätetty kauas taakse.

Pelaaja pääsee ohjastamaan hervotonta pelikolmikkoa, joiden tarinaa kerrotaan hitaasti ja oivaltavasti. Puolihullun Trevorin, vasikoituen eläköityneen Michaelin ja ghettokasvatti Franklinin piirteet ovat kaikki omintakeisia, mikä tuo tarinaan oivaltavasti väriä.

Teknisesti GTA5 on mestariteos: konsoleista otetaan irti enemmän kuin normaali kuluttaja uskookaan, sillä laaja pelimaailma on rakennettu tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Tehojen loppuminen alkaa silti paistaa läpi, sillä graafisesti peli on paikka paikoin vaatimaton – olkoonkin että toisina hetkinä peli onnistuu yllättämään komeudellaan.

Kun pelattavuus, äänimaailma ja ulkoasu ovat kaikki kunnossa, pääsee pelaaja keskittymään itse tarinaan. Seksiä, vakivaltaa ja kaikkia kuolemansyntejä yhdistelevä tarina on herättänyt odotetustikin keskustelua. Vaikka väkivalta ei ole tarinan itsetarkoitus, pariksi viikoksi pelattavaa tarjoava yksinpelikampanja tuo olohuoneisiin niin yliajoja, prostituutiota, palkkamurhia kuin poliisimurhiakin.

843-1280

853-1280

 

Yksinpelin lisäksi mukana on ensimmäistä kertaa kattava verkkopeli, jossa omaa rikollisliigaa pääsee pyörittämään verkossa. Ihmispelaajia vastaan voi harrastaa niin autokisailua, ammuntaa kuin tennistäkin. Allekirjoittaneelle nettipeli ei kuitenkaan iskenyt – verkkoareenoilla tarinan pelielämystä tukeva vaikutus jää nimittäin kauas taustalle.

Verkkopelin lisäksi ahdistusta aiheuttivat pelin jatkuvasti toistuvat, pitkäpiimäisiksi yltyvät siirtymät. Monia näistä on väritetty laadukkaalla hahmodialogilla, mutta siitä huolimatta huristeluun kyllästyy nopeasti.

Pelin parasta antia on tasapainoinen kokoisuus. GTA5, punaisen lihan syöminen ja kaksinnaiminen ovat kaikki keskustelua herättäviä asioita. Edellä mainituista kuitenkin vain Rockstarin uutuusluomus on vuoden parhaimpiin peleihin lukeutuva mestariteos.

4japuol

 

ShoutHill-blogi

ShoutHill käsittelee elämän hyvien juttujen koko kirjon. Tekniikasta digiviihteeseen ja saliohjelmista mobiilisoftiin, blogistimme jakavat vinkkejä mielenkiinnonkohteistaan.